HUBUNGAN PENGETAHUAN PASIEN DAN DUKUNGAN KELUARGA DENGAN KEPATUHAN DIET PADA PASIEN PENYAKIT JANTUNG KORONER DI POLIKLINIK JANTUNG RSUP dr. SOERADJI TIRTONEGORO KLATEN

Lily Nurcahyani, Herni Astuti, Siti Wahyuningsih

Abstract


Relationship Between Patient Knowledge And Family Support With Dietary Compliance On Coronary Heart Disease Patients In Cardiovaskular Polyclinic Dr. Soeradji Tirtonegoro Klaten

Background: Coronary heart disease (CHD)  is caused by hardening of the arteries due to accumulation of fat in the arteries that supply blood to the heart. CHD is increasing and be the number one cause of death in the world. One of CHD prevention efforts is with diet therapy. Dietary compliance is influenced by several factors, including knowledge and family support. Objectives: :  to determine relationship between patient knowledge and family support with dietary compliance on coronary heart disease patients in Cardiovaskular Polyclinic   dr. SoeradjiTirtonegoro Klaten. Methods: design of this study was observational with cross sectional approach. The sample in this study according to inclusion and exclusion criteria amounted to 138 respondents with purposive sampling as a sampling technique. The research instrument used a questionnaire with interview method. The statistical test used to analyze the relationship between variables with chi-square test or Fisher's Exact test as an alternatives. Results: the results showed that most respondents had a good knowledge on CHD (85,5%), good family support (89,9%), compliance on fat consumption (69,6%) and compliance on fiber consumption (10,9 %). Conclusion: there was  no relationship between patient knowledge and complience on fat and fiber consumption. There was no relationship between family support with compliance on fat and fiber consumption (p> 0,05).


Keywords


Patient knowledge; family support; dietary compliance

Full Text:

PDF

References


Albery, I. P., & Munafo, M. (2011). Psikologi Kesehatan. Yogyakarta: Palmall.

Batubara, M.B. (2012). “Gambaran Perilaku Konsumsi Pangan dan Status Gizi Lanjut Usia di Kelurahan Pekan Tanjung Pura Kecamatan Tanjung Pura Kabupaten Langkat Tahun 2012”. Skripi. Universitas Sumatera Utara.

Friedman, M.M., Bowden, V.R., & Jones, E.G. (2013). Buku Ajar Keperawatan Keluarga: riset, teori, & praktik. Jakarta: EGC.

Hartono, A. (2006). Terapi Gizi dan Diet Rumah Sakit. Jakarta: EGC.

Haryono, R., & Setianingsi S. (2013). Musuh- musuh Anda Setelah Usia 40 Tahun. Yogyakarta: Gosyen Publishing.

Infodatin.(2014).Situasi Kesehatan Jantung. Kementerian Kesehatan RI.http://www.depkes.go.id/download.php?file=download/pusdatin/infodatin/infod atin- jantung.pdf. Diakses pada tanggal 16 November 2015.

Kabo, P. (2014). Penyakit Jantung Koroner, Penyakit Atau Proses Alamiah?. Jakarta: FKUI.

Khomsan, A. (2003). Pangan dan Gizi untuk Kesehatan. Jakarta: PT. Raja Grafindo Persada.

Krisnansari, D., Kartasurya, M.I., & Rahfiludin, M.Z. (2011). Suplementasi Vitamin E dan Profil Lipid Penderita Dislipidemia: Studi Pada Pegawai Rumah Sakit Prof. Dr. Margono Soekarjo Purwokerto. Jurnal, Volume 45, No. 1. Diakses pada tanggal 12 Januari 2016.

Makaryani, R.Y. (2013). “Hubungan Konsumsi Serat dengan Kejadian Overweight Pada Remaja Putri SMA Batik 1 Surakarta”. Skripsi. Universitas Muhammadiyah Surakarta.

Ma’rufi & Rosita, L. (2014). Hubungan Dislipidemia dan Kejadian Penyakit Jantung Koroner. JKKI, Volume 6, No. 1. Diakses pada tanggal 12 Januari 2016.

Munandar, H. (2014). “Pengaruh Kondisi Gigi Lengkap Terhadap Status Gizi Manula di Kota Makassar”. Skripsi. Universitas Hassanudin Makassar.

Nababan, D. (2008). Tesis. Hubungan Faktor Risiko dan Karakteristik Penderita dengan Kejadian Penyakit Jantung Koroner di RSU dr. Pirngadi Medan. Universitas Sumatera Utara.

Notoatmodjo, S. (2007). Promosi kesehatan dan Ilmu Perilaku. Jakarta: Rineka Cipta.

Notoatmodjo. (2010). Promosi kesehatan teori dan Aplikasinya. Jakarta: Rineka Cipta.

Riskesdas. (2013). Laporan Hasil Riset Kesehatan Dasar Tahun 2013. Jakata : Badan Penelitian dan Pengembangan Kesehatan Kementrian Kesehatan RI. http://www.depkes.go.id/resources/download/general/Hasil%20Riskesdas%202013 .pdf. Diakses pada tanggal 18 Oktober 2015.

Rosiana, A. (2014). “Pengaruh Pendampingan Perilaku Diet Hipertensi Terhadap Kepatuhan Diet Pada Penderita Hipertensi di Kampung Sanggrahan”. Skripsi. STIKES Kusuma Husada Surakarta.

Santoso, A. Serat Pangan (Dietery Fiber) dan Manfaatnya Bagi Kesehatan. Magistra No. 75 Th. XXIII. Diakses pada tanggal 12 Januari 2016.

Sitiaga, S. (2015). “Hubungan Tingkat Pendidikan, Pengetahuan dan Dukungan Keluarga dengan Asupan Protein Pasien Gagal Ginjal Kronik (GGK) yang Menjalani Hemodialisa (HD) Rawat Jalan di RSUD Kabupaten Sukoharjo”. Skripsi. Universitas Muhammadiyah Surakarta.

Syukri, A.E.D.P., Panda, L., & Rotty, L.W. (2011). “Profil Penyakit Jantung Koroner di Irina F Jantung RSUP Prof. Dr. R. D. Kandou Manado”. Skripsi. UNSRAT Manado.

Wardhani, D.T.K. (2016). “Hubungan Pengetahuan Diet dan Perilaku Membaca Informasi Nilai Gizi Produk Makanan Kemasan Terhadap Kepatuhan Diet Pasien Penyakit Jantung Koroner (PJK) dengan Hipertensi Rawat Jalan di RSUD dr. Moewardi”. Skripsi. Universitas Muhammadiyah Surakarta.

Wawan, A., & Dewi M. (2010). Teori dan Pengukuran Pengetahuan, Sikap dan Perilaku Manusia. Yogyakarta: Nuha Medika.




DOI: https://doi.org/10.35842/mr.v16i4.619

Article Metrics

Abstract view : 434 View
PDF - 157 View

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2021 Medika Respati : Jurnal Ilmiah Kesehatan

Medika Respati : Jurnal Ilmiah Kesehatan indexed by:

   Crossref  Google Scholar